В Україні подорожчала перша реєстрація автомобіля
В Україні подорожчала перша реєстрація автомобіля
04.01.2022

З 1 січня в Україні збільшився розмір прожиткового мінімуму. Разом із ним виріс і податок на першу реєстрацію автомобіля.

Про це сьогодні, 4 січня, повідомляє Головний сервісний центр МВС.

"Друзі, у нас корисна інформація! З 1 січня змінено розмір прожиткового мінімуму, а отже, і обсяги збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкового авто", – зауважив підрозділ МВС на своїй сторінці у Facebook.

Ставки залежать від вартості авто

Новий прожитковий мінімум для працездатних громадян становить 2481 гривню. Відповідно до п. 8 статті 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР, ставки збору до Пенсійного фонду (ПФУ) – коли реєстрація легкового авто відбувається в перший раз – залежать від оцінної вартості машини.

Як повідомляє ПФУ, остання визначається відповідно до договору купівлі-продажу, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля та інших документів, що підтверджують цю вартість. Збір сплачується без урахування ПДВ, якщо сума такого податку вказана у документі, що підтверджує ціну транспортного засобу.

• 3% – необхідно буде заплатити, якщо ціна авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня звітного року (від 374 550 грн);

• 4% – якщо вартість варіюється від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму (від 374550 до 658300 грн);

• 5% – якщо вартість перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму (понад 658 300 грн).

Хто зобов'язаний платити до ПФУ

Відповідно до законодавства України, доведеться сплатити пенсійний збір у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС, якщо:

1) автомобіль є легковим;

2) відбувається перехід права власності;

3) автомобіль підлягає першій державній реєстрації в Україні.

Слід зазначити, що сплачувати пенсійний збір не потрібно, якщо б/у автомобіль, що купується (а також приймається в дар, отримується в результаті обміну), раніше був зареєстрований на території України.

Джерела: ПФУ, Інформаційний центр МВС.

Повернення до списку


Запропонувати ставку
Заповніть необхідні дані
Купити зараз
Заповніть необхідні дані
Розрахувати ціну під ключ
Заповніть ваш номер телефону та розрахунок вартості прийде вам в Viber
Купити аналогічний варіант
Заповніть необхідні дані