В Україні хочуть змінити правила розмитнення авто, які допоможуть знизити її вартість на 30%
В Україні хочуть змінити правила розмитнення авто, які допоможуть знизити її вартість на 30%
22.04.2021

Національна Рада Реформ пропонує змінити правила розмитнення імпортних автомобілів. Відомство хоче вже до літа ввести новий алгоритм, причому пропонує виконувати всі дії через смартфон і додаток «Дія».

Ключова причина майбутніх змін - боротьба з корупційними схемами, які активно застосовуються при розмитненні імпортних автомобілів.

Найпопулярніша - зниження митних платежів через заниження ціни авто за рахунок документів про утилізацію, заміни інвойсу, підвищення пробігу. Представники Нацради реформ стверджують, що державний бюджет щорічно втрачає близько 4 мільйонів доларів, а зацікавлені особи заробляють на незаконних схемах до 150 мільйонів доларів.

Нова формула розмитнення

Оновлений алгоритм стане більш прозорим на думку виконавчого органу ради реформ. На думку Олександра Ольшанського, яку б формулу не запропонували, вона завжди буде в певній мірі несправедливою, оскільки ціна автомобіля залежить від людського фактора. Але, якщо порівнювати несправедливу вартість і корупцію, збитків від першої набагато менше.

Для розмитнення автомобіля досить буде ввести в систему:

  • модель;
  • рік випуску;
  • об'єм двигуна;
  • VIN-код.

Далі система автоматично розрахує митний платіж, який можна буде оплатити за допомогою програми банківською картою. Новий алгоритм дозволить не відвідувати особисто митний орган і шукати брокера.

Президент України схвалив ідею, але вказав, що є різні комплектації авто, і це потрібно враховувати. Автори проекту пообіцяли, що будуть удосконалювати формулу, шукати варіант, який буде задовольняти всі ключові моменти. Так, Давид Арахамія запропонував створити спеціальний коригуючий коефіцієнт, який допоможе точно визначати митну вартість автомобіля.

У Нацради реформ є місяць-півтора на доопрацювання прозорою автоматизованої формули, після чого проекти відповідних змін законодавства будуть винесені на голосування в ВРУ. Нові правила можуть ввести в дію вже до кінця поточного року, і як запевняють авторів в найближчі 5 років (до 2026 року) зміни допоможуть знизити вартість розмитнення на 30%.

Повернення до списку


Запропонувати ставку
Заповніть необхідні дані
Купити зараз
Заповніть необхідні дані
Розрахувати ціну під ключ
Заповніть ваш номер телефону та розрахунок вартості прийде вам в Viber
Купити аналогічний варіант
Заповніть необхідні дані