Skoda тримається завдяки продажам "електричок"
Skoda тримається завдяки продажам "електричок"
12.01.2022

Чеський бренд поставив 878200 автомобілів по всьому світу в 2021 році, але переживає складні часи.

Про це сьогодні, 12 січня, повідомляє Autocar.

Генеральний директор Skoda Томас Шефер називає 2021 рік "одним із найскладніших в історії автовиробника", коментуючи новину про зниження глобальних продажів на 12,9% - до 878 200 одиниць.

Чеська компанія вперше за вісім років не змогла продати понад мільйон автомобілів.

Криза навкруги

В умовах кризи напівпровідників та пандемії Covid, що торкнулися всієї галузі, Skoda втратила майже всі ринки за одним винятком: в Індії продажі зросли на 108,9% порівняно з 2020 роком завдяки виходу на ринок середньорозмірного позашляховика Kushaq.

Продажі в Китаї постраждали найбільше: поставки впали на 58,8%, тоді як у Західній Європі продажі скоротилися на відносно скромні 5,9% до 409 тис. автомобілів. Велика Британія, як і раніше, важлива для Skoda як п'ятий за популярністю ринок після Німеччини, Росії, Чехії та Китаю. Загалом у 2021 році до Великої Британії було поставлено 55 800 автомобілів Skoda у порівнянні з 58 700 у попередньому році.

Тим не менш, Skoda, як і раніше, досягла значного зростання продажів у декількох країнах з меншим обсягом ринку: Португалії (1800 автомобілів, зростання на 37,4%), Норвегії (9800 автомобілів, зростання на 36,9%), Ірландії (9100 автомобілів , зростання на 21,8%), Нідерландах (19 300 автомобілів, зростання на 19,0%) та Іспанії (24 600 автомобілів, зростання на 17%).

Відомі імена

Skoda Octavia продовжує залишатися найпопулярнішим автомобілем компанії, але її продаж впав на 22%. Найменше від спаду постраждали моделі Skoda Fabia та Skoda Kamiq, постачання яких скоротилися на 6% та 6,1% відповідно.

Дещо інакше картина виглядає у Великій Британії: тут Karoq продавався краще, ніж Octavia. Fabia та Kamiq посіли третє та четверте місця відповідно.

Незважаючи на проблеми, Skoda показала «сильний старт» для свого першого автономного електромобіля Skoda Enyaq iV, який був проданий у кількості майже 45 000 в 2021 році.

Майбутній час

Автовиробник прогнозує поступове покращення поставок напівпровідників у другій половині 2022 року і очікує позитивного ефекту від нових продуктів, зокрема Enyaq Coupe iV та оновленого Skoda Karoq.

Шефер сказав: «Ми очікуємо на поступове покращення ситуації з постачанням напівпровідників у другій половині року. Я дивлюся вперед із упевненістю; у нас є багато нових продуктів у розробці, у тому числі Enyaq Coupe iV, ми маємо дуже високий попит з боку клієнтів, і у нас дуже мотивована команда. У довгостроковій перспективі компанія перебуває у відмінному стані, щоб стати сильнішою у результаті процесу трансформації».

Джерела: Autocar, Skoda

Повернення до списку


Запропонувати ставку
Заповніть необхідні дані
Купити зараз
Заповніть необхідні дані
Розрахувати ціну під ключ
Заповніть ваш номер телефону та розрахунок вартості прийде вам в Viber
Купити аналогічний варіант
Заповніть необхідні дані